Cardio Nedir ve Etkileri Nelerdir

Cardio, yağ yakmak veya kondisyon sağlamak için yapılan en efektif aktivitedir. 

Bedenimizin günlük faaliyetleri ve yaşamımızın devamı için gerekli olan enerjiyi besinlerden alır. Enerjiyi üretmek içinse önce yağ, sonra karbonhidrat sonra da protein kullanarak enerji dönüşümü sağlar.

İnsan bedeninin yapısı itibariyle ( iç organları koruma yapısı ) vücuttaki fazla yağlar bel ve karın bölgesinde daha çok depolanır. Bu yağlanma ise aslında yağ hücrelerinin sayısının artması değil hacimlerinin genişlemesinden kaynaklanır.

Mekik çekmek, şınav çekmek, tepinmek vs. vücudun kas yapısının gelişmesini sağlamakla beraber yağlanmayı engelleyebilecek şeyler değildirler. Bunun yanı sıra sadece bel ve karın bölgesindeki yağları azaltmak diye bir şey maalesef gerçekleştirilemez. Yağ yakımını belirli yerlerde değil bütün bedende gerçekleşir. Yağ yakımı, en efektif şekilde kardiyo antrenmanları sayesinde ve düzenli çalışmayla sağlanabilir. Kalp atışının hızlanması, vücudun uyarılması, yağ yakımı için kullanılan karnitin gibi amino asitlerin faaliyetlerinin artması, optimum kalp atış sayısının ve kan basıncının 1,5 katı civarına çıkartılması ile istenmeyen yağlar enerjiye çevrilir. Tempolu yürüyüş, jogging, sprint, tempolu koşu, bisiklet, crosstrainer, yüzme ve ip atlama gibi bir çok faaliyet kardiyovasküler sistemi normalin üzerinde çalıştırarak yağ yakımı gerçekleşmesine yardımcı olur. Ortalama kardiyo süresi 40-45 dakika ve ortalama tempoda olmalıdır. 45 dakikanın üzerinde ve ekstra eforla yapılan kardiyo, anabolik etkiden çok katabolik etki yaratır. bu da vücudun yağları değil proteinleri ilk enerji kaynağı olarak kullanmasını ve hacim kaybedilmesine neden olur.

Kabaca, bel bölgesindeki yağları eritmek için mekik şınav gibi eziyetlerden çok kardiyo çalışması yapmak gerekiyor. herkesin bedeni sportif faaliyetlere aynı tepkiyi vermez. ideal olan antrenmanı ve süreyi, vücudun tepkilerini ölçerek ve gözlemleyerek seçmek fayda sağlayacaktır.

Ekşisözlük’ten jogolet.

Yorum yapın