Spor yaparken maske takmak güvenli mi?

Neredeyse tüm dünyada maske takma zorunlulukları devam ediyor ve uzun bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu süreçte bazı spor salonları ayakta kalamayarak kapanıyor. Böyle bir durumda spor salonuna gitmek isteyenler açık olanlara yöneldiği için daha kalabalık ortamlarda spor yapmak zorunda kalabiliyor. Neyse ki yapılan araştırmalar spor yapan sağlıklı bireylerin covid-19 a yakalanma ve bulaşma riskinin daha az olduğunu göstermektedir.

Maske takarak spor yapanlar hava akışının daha az olduğunu belirtmektedir. Yapılan bir araştırma ise spor yaparken hava akışının yetersiz olduğu kanısının yanlış olduğunu göstermektedir. Araştırmadaki verilerde kan, doku veya kaslarda oksijen seviyelerinde azalma gözükmemektedir. Uzmanlar bunun nedeninin klostrofobik hissetmek ve hava almakta güçlük çekeceğini düşünmek gibi psikolojik nedenlerden kaynaklandığını söylemektedir.

Nefes alıp verdiğimizde, öksürdüğümüzde veya hapşırdığımızda havaya parçacıkları püskürtürüz. Bu parçacıkların boyutu, hızı ve yönü spor yaptığımız sırada değişkenlik gösterir. Bunun sebebi egzersiz sırasında akciğerlerimizi daha kuvvetli kullanırız. Maske takmamız hem kendimizi çevremizden gelecek mikroplardan korurken hem de çevremizdekileri bizden geçecek mikroplardan korumaktadır.

Özellikle yoğun tempoda egzersiz yapılan alanlarda herkes çok daha fazla ve kuvvetli bir şekilde nefes alıp verdikleri için virüsün yayılımı daha fazla olacaktır. Bu nedenle özellikle kapalı mekanlarda spor yaparken maske takmaya özen gösterilmelidir. Spor yaparken maskeniz solunum damlacıklarından ve terden ıslanacağı için yanınızda yedek maske bulundurmayı ihmal etmeyiniz. Polyester veya ipekten yapılan maskeler, ıslandıklarında veya terlediklerinde parçalanma eğiliminde olan cerrahi maskelere kıyasla daha fazla tere dayanıklıdır .

Ne zaman maske takılmalı:

• Ev dışında her zaman

Maske takarken sağlık / güvenlik endişeleri:

• Olası artan kalp atış hızı
• Olası artan solunum hızı
• Olası baş ağrısı
• Olası baş dönmesi

Maske KULLANILMADIĞINDA sağlık / güvenlik endişeleri:

• COVID-19 bulaşması
• Diğer ağır hastalıklar

Kronik hastalığı olan bireyler, kendi evlerinde tek başlarına ve gerekirse gözetim altında maskesiz egzersiz yapmalıdır. Komorbiditeleri olan ve egzersize katılanlar, maske kullanmanın vücudun fizyolojik tepkilerini artırabileceğinin farkında olmalıdır. Daha düşük bir tempoda başlamalı ve muhtemelen birkaç ay içinde tempoyu kademeli olarak artırmak en iyisidir. Aktif kalmak önemlidir, ancak güvende kalmak çok önemlidir.

Sonuç

Spor salonlarında maske kurallarının benimsenmesi, özellikle sosyal mesafe, sık el yıkama ve etkili havalandırma sistemleri gibi diğer müdahalelerle birleştirildiğinde gelecekteki kapanmalardan kurtulmamıza yardımcı olabilir. Maske takmak, başkalarının halka açık egzersiz alanlarında daha rahat hissetmesini de sağlar. Elbette maskeler beli ölçüde koruyor ama siz yine de mesafenizi koruyun.

Yorum yapın