Yürüyüş Yapmanın Fiziksel ve Zihinsel Faydaları

Yürüyüşe çıktıktan sonra nasıl hissediyorsunuz? Daha az stresli, daha odaklı ve daha rahat hissettiğiniz oluyor mu? Öyle hissediyorsanız bu tesadüf değil.

Doğa yürüyüşü hem fiziksel hem de zihinsel olarak çeşitli faydalar sunar. Bazı faydalar anında görülür (kan basıncında ve stres seviyelerinde azalma, odaklanma ve bağışıklık sisteminde artış), bunun dışında kilo verme ve depresyonda azalma gibi diğer faydalar da zamanla görülmektedir.

Fiziksel Faydaları

Yürüyüş, doğası gereği kardiyovaskülerdir, bu nedenle kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini iyileştirirken kalp sağlığına da büyük fayda sağlamaktadır.

Yürüyüş, bacak kaslarındaki gücü artırmaya yardımcı olur, ana kaslarda stabilite sağlar ve denge becerilerini geliştirir . Yürüyüş yapacağınız yer ne kadar yokuş veya engebeli ise o kadar kas çalıştırmış olursunuz ve denge kurmak zorunda kalırsınız.  Tırmanırken, bacaklarınızdaki büyük kas grupları (kuadriseps, kalça kasları, diz kirişi ve baldırlar gibi) çalışmış olur ve yokuş aşağı inerken de öne düşmenizi önlemek için kalça kaslarınız ve kuadrisepsinizi çalıştırmış olacaksınız. Engebeli arazi, daha küçük ve dengeleyici olan kasların çalışmasını sağlayacaktır, bu da genel olarak stabiliteyi ve dengeyi artırır.

Yürüyüşlerinizi doğa ortamında yapamıyorsanız mahallenizde bulunan yürüyüş yollarında da yapabilirsiniz. Kaç yaşında olduğunuz hiç önemli değil. Her yaşta yürüyüş yapabilirsiniz. Bulunduğunuz bölge müsaitse engebeli yada yokuşlu yolları tercih etmenizde fayda var. Böylelikle kardiyovasküler faydayı artırmış olursunuz.

Zihinsel Faydaları

Araştırmalar, yüksek yerlerde dağlık alanlarda yürüyüş yapmanın pozitif enerji, mutluluk ve sakinlik duygularını artırabileceğini aynı zamanda kaygı, yorgunluk gibi duyguların yürüyüşten hemen sonra azalabileceğini göstermektedir . Yapılan bir çalışmada dışarıda yürüyüş yaptıktan sonra tükürükte ki kortizol seviyelerinde (stres hormonu) azalma olduğunu gösterdi .

Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, doğada zaman geçirmenin ruminasyonu veya olumsuz duygularla ilgili tekrarlayan düşünce kalıplarını azalttığını gösterdi . Aynı çalışma, doğada zaman geçirmenin zihinsel sağlığı iyileştirebileceğini ve ayrıca kentsel alanlarda yaşayan insanlarda ki olumsuz düşünce kalıplarını azaltmak için ihtiyaç duydukları rahatlığı sağlayabileceğini göstermiştir.

Doğada bulunmak kaygıyı ve stresi azaltırken aynı zamanda kan basıncını düzenler ve mutlu hissetmenizi sağlar.

Yorum yapın